Krizin rengi gridir. Liderler bu gri kriz ortamında belirleyici rol oynarlar.
Hangi görevde veya hangi birimde olurlarsa olsunlar gözler sürekli onların üzerindedir. Hatta birçok faaliyetin sonucu onların kararlarına bağlı olur.
Liderlerin sadece finansal verilere bakarak çıkış yolu araması hatalı kararları beraberinde getirir. Unutulmamalı ki son tüketici, kredi kullanılan bankalar, mal alınan üretici , ürün satılan perakendeci hatta son tüketici dahil herkes aynı sorunla karşı karşıyadır. Bu noktada alınan kararlar tüm zinciri etkiler.
Liderlerin kriz dönemlerinde çok fazla kişisel sorumluluk alması şirketlerinin performansını olumsuz etkileyebilir. Aynı zamanda aşırı sorumluluk almak liderin çalışma biçimine olumsuz yansır. Çalışan motivasyonu ve yapılan işin kalitesi düşer.
Liderlerin yaptığı bir diğer hata ise ,güven arayışının çok fazla ön plana çıkmasıdır. Cesaretini yitiren ve kendisini güvende hissetmek isteyen birçok liderin, aşırı korumacı tutum sergilediği görülür. Ekonomi böylece durağanlaşmaya başlar. Aşırı korumacı tutum takınan yöneticilerin fırsatları da göremediğine ve kaçırdığına şahit oluyoruz.
Unutmamak gerekir ki zincirin tüm halkaları bu tavırlarla daha da kilitlenip çözülemez hal alır.
Peki kriz zamanlarında bir lider nelere dikkat etmelidir?
Böyle durumlarda liderlerin her zamankinden daha fazla güven vermesi gerekir. Durumun farkında olduğunu ve çözümünü bildiğini tüm ortamda hissettirmesi ekibine güven verecektir.Analiz ve verileri doğru ve geniş açıları ile okuma yeteneğine sahip olması, kararlı olması ve takım ruhunu her zamankinden daha fazla ön plana çıkartması ekibin ihtiyacı olan yaklaşımdır.
Liderin, çalışan motivasyonunu ve yapılan işin kalitesini düşürecek panik yaratan tarza bürünmesi yerine, çalışanların katılımıyla karar alan ve onlara güven enjekte eden yapıda süreci yönetmesi gerekir.
Kriz, ekonomileri sallarken genel kabul gören pek çok kuralı da yerle bir eder. Böyle bir ortamda, liderler de şirketlerini sağlam bir limana ulaştırmayı hedefler. Ancak pek çok lider bu yeni süreçte harcanacak efor için güç ve motivasyonu bulamazlar. Çünkü pek çoğu, yeni ortamda ne yapması gerektiği konusunda net bilgiye, tecrübeye sahip değildir. Hatta aynı gemide olmanın vermiş olduğu korku ve ürkeklik onları yönetici yapan birçok özelliği yavaş yavaş yer ve bitirir. Krizle nasıl başa çıkabileceklerine yönelik yol göstericileri/mentörleri yoksa eğer durum daha da zorlaşabilir. Bu noktada devreye yönetim koçları , satış ekibini yönlendirecek satış koçları, finansal koçluk hizmeti veren kuruluşlar ve hatta imaj koçları devreye girmelidir.
İçinde bulunulan durumun bir hattat titizliğiyle tarafsızca incelenip ,mevcut sorunları ortaya koymak ve oluşması muhtemel sorunlara yönelik çözüm yollarını tarafsız öngörüyle raporlayacak ikinci bir göz gerekliliği bu yüzden önem arz eder.
Akademi 34buçuk'un Liderlere Kriz Yönetme Önerileri Nelerdir?
Böyle süreçlerde en büyük rol liderlerdedir.
Liderin her hareketi, her uygulaması kritik önemdedir.
Liderin güçlü gözlemleri, hem tehditleri belirleme hem yeni fırsatları ortaya çıkarmaya yardımcı olur. Bu noktada ekibe ,müşteriye her zamankinden daha yakın olunması, departmanların yeniden organize edilmesi ve yaratıcı fikirlerin ortaya çıkmasını sağlayacak ortamlar yaratılması harika olur.
Kriz dönemlerinde fiyat dengesizlikleri müşterilerin alım kararlarını ve satışlarını etkileyebilir. Satış düşüklüğü, tahsilat azlığı ve daha önemlisi güven problemleri yaşanabilir.
Yeni ortam, yeni ihtiyaçları doğurur. Ancak, o ihtiyaçlara uygun ürünlerin oluşturulması zaman alacaktır. Zor durumlarda firmanızın bayiyi anladığını ve yanında olduğunu ,sürecin beraber aşılacağını bilmeleri onlara biraz olsun huzur verecektir.
Liderler, farklı düşünmeli, risk almalı, müşterinin ihtiyaçlarını öğrenip,onların güvenle adım atmalarını sağlamalıdır.
Orta vadede piyasa koşullarına uygun yeni ürün ve hizmet sunmasını sağlamalıdır.
Tüm bunları yaparken liderin kararlı olması gerekir. Liderler bu durumlarda neyi yapacağına karar verebilen ve bu kararların arkasında duran kişiler olmalıdır. Zor durumda ‘Ne yapacağımızı bilmiyorum, bekleyip göreceğiz' gibi belirsiz ifade ve söylemlerde bulunmaktan kaçınmalıdır. İnsanlara yol göstermeli ve Bence bu işi doğru yapmanın yolu .....’ diyebilmelidir.
Napolyon der ki, 'Fırsat çıkmadıkça, kabiliyetler pek az işe yarar.'
Nerede bir kriz var, bilin ki orada kabiliyetlerini sergileyen insanlar var.
Tuna YANILMAZ
Satış Organizasyonları Yöneticisi
Adınız | : | |
Soyadınız | : | |
Email Adresiniz | : | |
Telefon Numaranız | : | |
Mesaj | : | |
Tüm Hakları Saklıdır. © 2024 Akademi 34buçuk |